پارک ملی دریایی نایبند
این بوستان در منتهی الیه کنار دریا جنوبی استان بوشهر و در 320 کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر واقع شدهاست . این حوزه در دو استان بوشهر ( بخش عسلویه ) و هرمزگان ( شهرستان پارسیان بخش کوشکنار ) جای دارد .
گروه بوستان ملی دریایی پایین حیث سازمان کل محیط زیست شهرستان کنگان هست . با یک محیط بانی در نزدیک روستای ” بنود ” با قریه محیط بان . حدود 27 هزار هکتار این ناحیه دریایی و سایر کم آبی است .
سواحل ماسه ای نایبند , محل تخم گذاری لاک پشت های عظیم دریایی است و جنگل های متراکم آن محل قابل قبولی برای طیوران مهاجر و آبزی در زمستان است . پوشش گیاهی در بوستان ملی دریایی نایبند دوچندان متنوع و این ناحیه رویشگاه حرا در استان بوشهر است از سایر گیاهان حیطه میتوان کنار , کهور اهل ایران , انجیر معابد , انار ابلیس , استبرق , حوصله زردرنگ و گونه های گیاهان شور پسند را اسم پیروزی .
جبیر از مهمترین اشکال جانوری حوزه نایبند محسوب شده و از سایر گونه های حیات وحش حوزه می توان به دارانی نظیر گرگ , شغال , کفتار , گربه وحشی , کل و بز و داران دریایی مثل دلفین و طیوران به هوبره , کبک , تیهو , گونه های بازهای شکاری و اشکال پرنده ها آبزی و کنار آبزی مانند اشکال کاکایی , سبیم کوچک , پلیکان , فلامینگو وخزندگاه به لاک پشت دریایی عقابی و لاک پشت دریایی سبز اشاره نمود .
بوستان ملی دریایی نای بند با دارا بودن دیده اندازهای بدیع و کم مثل , تنوع ساحلی , جنگهای حرا , خورها , مجتمع های مرجانی , چمنزارهای علف دریایی , وجود انبوه گونه های نادر گیاهی و جانوری و تنوع عظیم زیستگاههای حوزه ای مخصوص و فراوان اصلی و بی همانند در همگی حوزه خلیج عجم است .
مسافت ناچیز فن کوههای راز به فلک کشیده زاگرس و حاشیه دریا ماسه ای براق و زیبای خلیج نیلگون عجم , پوشش گیاهی سرسبز در هر مکان ناحیه , امتداد کم آبی دماغه نایبند در خلیج عجم و به وجود آوردن خلیج نایبند , وجود طبیعت انبوه حرا در لبه خورهای بساتین و بیدخون , وجود صخره های مرتفع مطلوب برای ماهی گیری , دره های عمیق با پوشش های رنگارنگ خاک های رسوبی که طی هزاران سال به وجود آمده اند و فضای سبز مسن انجیر معابد در دماغه بوستان نایبند به همراه هوایی مطلوب و دلپذیر در ماه های اخیر ناحیه عسلویه را به مکانی رویایی برای توریسم تبدیل نموده است .
وجود تپه های مرجانی برای غواصی , تخم گذاری لاک پشتان دریایی , رویه آب های در میان بیشه های حرا که غرش موج های دریا در کنار دریا را به آرامشی بدون نقص تبدیل می نماید بر زیبایی درختان بوستان ملی دریایی نایبند افزوده است .
بیشه حرا یکیاز شگفتی ها و زیبایی های درختان خلیج فارس در بوستان ملی دریایی نایبند است .
آب آهسته و بدون صدا در لابهلای طبیعت مدام سرسبز حرا و وجود خرچنگ ها , ماهی ها و دیگر آبزیان دربین آنها , بالا و ذیل رفتن آب در حین شبانه روز در فیض جزر و مد یاد ای به یادماندنی را برای مشاهده کنندگان این بیشه برجای میگذارد .
درخت حرا دارنده برگ های سبز , چند ساله , پایا و نوعی ریشه های هوایی زیاد است . از ویژگی ها این گیاه آن استکه دانه های آن پیشین از دور از هم شدن , قسمتی از پرورش خویش را در درون میوه انجام می دهد و وقتی که تخم گیاه در آب قرار گیرد پوست آن باد می نماید و شکافته می شود .
این بیشه ها به زیستگاه مضاعف قابل قبولی برای پرنده ها مهاجر در فصول سرد تبدیل گردیده اند . در بقیه فصل ها هم که پرنده ها مستقر محل قابل قبولی برای ادامه حیات نمی یابند , بدین جنگلها پناه میآورند . غیر از طیوران آبزی , آبچر و مهاجر , در منطه نایبند , خزندگان و چه بسا بعضی از بندپایان و دو کفه ای ها هم بین این بیشه ها چشم میشوند .
لاکپشت های پشت سبز و منقارعقابی از جمله موجودات زنده ویژه ایستم بیشه های حرای نایبند می باشند .
حواصیل بزرگ هندی , حواصیل سبز و خاکستری , فلامینگو , پلیکان , اشکال سلیم , عقاب ماهی گیر , کفچه نوک کاکایی و اشکال دیگری از طیوران در ایستم بیشه حرای نایبند زیست می نمایند .
درخت حرا یک کدام از مقاومترین دسته گیاهان به حساب آورده می شود که در بوستان ملی دریایی نایبند رویش یافته اند و مکانی زیاد قشنگ برای گذران وقت فراغت به دور از غوغا و در کمال ادب به شمار میرود .
اداره حیطه ویژه اقتصادی انرژی پارس بمنظور محافظت و گسترش بیشه های حرا طی سالیان قبلی مبادرت به کاشت هزاران نهال حرا درین حیطه نموده است .
درین حیطه طیوران و حیوانها نادری زیرا جبیر و جیرفتی موجود هست . چشم اندازهای بدیع و کمنظیر ساحلی همراه با فسیل های متنوع خیر صرفا دارنده قیمت زیباشناختی بوده بلکه از نگاه زمین شناسی هم باارزش است .
اکثری از مسافران نوروزی تعطیلات خویش را در حوزه عسلویه و در کنار بیشه های حرا و خلیج نایبند می گذرانند .
این پارک ملی فاقد رودخانه های دائمی و منابع کافی آب شیرین برای حیات وحش آن است . دخالتهای بی رویه آدم در قبلی , مانورهای نظامی و فعالیتهای بسط صنعتی اثرات منفی شدیدی بر حیات وحش پارک داشته اند .
امکانات و تجهیزات
ساختمان پاسگاه محیط بانی ( دارای آب , برق , گوشی تلفن ) , سیستم رادیویی بیسیم , ماشین صحرایی , موتورسیکلت , تراکتور , موتوربرق , تجهیزات انفرادی محیط بانی ( کوله پشتی , دوربین چشمی , کیسه خواب ) , موقعیت یاب دستی , رایانه و اینترنت
درباره این سایت